Resor

Restips Rumänien

Rumänien – ett land vi lätt glömmer när vi funderar över nästa resmål. I det här inlägget kommer vi beskriva vår resa till landet vi på något vis glömde … Har man inte råd att ta sig till den vackra naturen på exempelvis Island är det här resmålet för dig. Vi saknade den där enkla informationen inför vår resa till Rumänien. Vad bör man tänka på när man träffar lokalbefolkningen och hur svårt är det egentligen att hitta när man ska ta sig från en punkt till en annan. Vi har tex listat lite tips inför resan här på sidan.

 

Hur kommer det sig att vi valde att åka till Rumänien? Helt ärligt så var det en dröm för mig (Sarah) sedan typ 12 års ålder då första drömmarna om att besöka Draculas slott började ta form. Sen såg jag något program på Tv som en hade ett klipp från Rumänien och då föll jag pladask. Det här är verkligen ett paradis om du älskar naturen. Vi valde dock att hyra bil och köra runt istället för att ta en vandringstur i bergen som annars är vanligt bland nyfikna turister.

Högsäsongen är mellan sen maj till sen augusti & vi var där i april. Alltså har vi kanske inte gjort allt det ”typiska” under vår resa men bara att åka runt i bil efter dessa vackra landsvägar är tillräckligt för att jag skulle åka tillbaka.

Micke & Sarahs 8 (relativt) korta tips

Castle Bran

Castle Bran

  • Tips 1 – Varierad klädsel är att föredra! När vi var där kunde graderna variera drastiskt med bara ett par mils mellanrum. Det är mycket berg så nederbörd är också rätt vanligt men när vädret väl är som på bilden här ovanför – då är det magiskt!
  • Tips 2 – Ha mycket surf! Du använder telefonen enormt ofta eftersom de är så dåliga på språket och du vill kanske inte betala massor med tusenlappar för en rumänsk GPS i bilen? Ha med laddare för bilresan!
  • Tips 3 – LE! Det är ett svårcharmerat folk så ett leende kan vara nyckeln till att få den lilla extra hjälpen. Ibland funkar det – ibland är det som att prata med en vägg. Men försök att inte haka upp dig på detta. Vår uppfattning är att de bara är enormt ovan med turister.
  • Tips 4 – Castle Bran eller Draculasslottet som det också är känt som! Jisses vilket slott! Det är inte svårt att ta sig dit med ca 3 mil från Brasovs stadskärna. Det är ändå bra skyltat dit med tanke på att det är Rumänien vi är i. Kritik till den här platsen är dock parkering! Vi var där under lågsäsong tidigt på morgonen och ändå hade vi svårt att hitta plats. Det är nämligen mycket folk oavsett verkar det som och jag tror i ärlighetens namn att det är mindre folk på eftermiddagarna. Det finns en gullig liten marknad i anslutning till slottet där man kan fördriva tiden tills det börjar bli lite mer folktomt. Bil är ju verkligen att rekommendera men vet att det går bussar dit.
  • Tips 5 – Maten är kanske inte Europas bästa men det är helt galet billigt så försök att äta mycket när du hittat ett ”säkert kort” – en del restauranger har mest inhemsk mat medan en del har spagetti, pizza och hamburgare.
  • Tips 6 – FOTA! FOTA! FOTA! Förbered dig på att knäppa mycket kort och att du kommer vilja stanna på flera ställen. Kanske 1 gång per mil … Och inom samma punkt vill jag gärna lyfta det här med trafiken. Var beredd på att de kör som galningar! Bättre att ha blyfot i vissa tillfällen för att minimera att bli påkörd bakifrån. Men se upp för gatuhundar! De finns överallt – till och med efter dom stora vägarna.
  • Tips 7 – Salina Turda Salt mine var Mickes absoluta höjdpunkt. Det är dock ganska svårt att hitta dit så återigen GPS annars kommer du inte hitta dit. Vi åkte förbi det säkert 2 gånger innan vi ens fattade att vi var framme. Så från utsidan är det inte direkt någon Wow-faktor. Däremot när du kommer in i gruvan så är det verkligen wow. Det börjar med typ 700 meter gång rätt in i berget och sen får man klättra neråt i olika etapper. Längst ner i gruvan är det som en liten karneval. Pingis, biljard, konserter med stora orkestrar, möjlighet att ro ut med båt och såklart restaurang och fik för den som känner sig lite hungrig. För Micke var det inga problem – jag däremot blev enormt vinglig och hade svårt att andas efter ca 1 timme där nere så tänk på att ha med er vatten och inte stressa för mycket. Är man höjdrädd så var beredd på att bli livrädd mer än 1 gång.
  • Tips 8 – Istället för att åka till Peles Castle så rekommenderas vi istället att åka till Vidraru Dammen som sägs vara enormt vacker! På ena sidan är det den vackra sjön och på andra sidan ett stup på över 8 kilometer! Vi åkte för tidigt på året för att kunna ta oss hela vägen fram till dammen så därför åkte vi istället till Peles Castle men det är helt enkelt inte värt mödan. Det är en krånglig väg att ta sig fram på, det kostar med parkering och det är en långt promenad uppför ett berg för att komma fram till slottet. Visst det är vackert men ska man välja mellan slotten så är det Castle Bran vi rekommenderar!
Rumäniens vackra berg

Rumäniens vackra berg

Salinas Turda Salt mine

Salinas Turda Salt mine

Salinas Turda Salt mine

Salinas Turda Salt mine

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply