Resor

Restips Istanbul

 Tempot i Istanbul är relativt högt oavsett vart du befinner dig. Du kan räkna med en helt annan kulturell upplevelse än exempelvis Alanya. På den här resebloggen nämner vi dom delar av resan som gör att vi rekommenderar att åka till Istanbul, speciellt för dig som aldrig varit i Turkiet.

Blue Mosque Istanbul

Blue Mosque Istanbul

Istanbul är staden du antagligen väljer att åka till om du är sugen på en stadsresa. En weekend med shopping, god mat, kultur i överflöd & enormt trevligt folk. Och vad gäller alla dessa delar så får staden 5 av 5. Turkiet är ju delvis beläget i Asien så i jämförelse med det svenska klimatet är det förhållandevis varmt året runt. Det ska dock nämnas att om du väljer att åka i April – runt påsk – som vi gjorde så är det en bra idé att ha med en väldigt varierad packning. När vi kom fram satt samtliga i sällskapet med vantar & mössa medan dagen därpå gick vi runt i T-shirts. Så temperaturerna kan variera en del beroende på när man väljer att åka.

Det här är en stad som i likhet med Barcelona erbjuder enormt mycket för turisten utan att hen behöver betala dyra pengar för en typisk turistattraktion. Det räcker med att ta en promenad – då du får så mycket från enbart byggnader, torg och marknader att det räcker! Så vill du dra ner på utgifterna medan du är här så går det att komma undan rätt billigt och ändå få en kulturell upplevelse. Hotellpriserna varierar såklart men vi bodde kanske 200 meter från en stor huvudgata och den låg i sin tur ett stenkast från blå moskén. Precis som övriga Turkiet så rekommenderar vi TL (Turkish lira) som valuta och inge jäkla Euro. Det krånglar till det för både er och dom, plus att du som turist spar pengar på att använda den inhemska valutan. Åker du hit under sommaren så är badmöjligheterna goda!Tänk på att visa respekt när det kommer till att besöka moskéer eller andra heliga platser. Vår kultur skiljer sig från deras och när du hälsar på i deras land gäller det att anpassa sig. Det krävs tex att kvinnor täcker över huvud och axlar innan de entrar en moské, så att ha en sjal med i väskan under en promenad kan vara en bra idé då man aldrig vet vart man hamnar. Vi gick inte in i Blå Moskén utan stannade på deras innegård kan man säga. Det var en fredag vi var där och det var enormt mycket folk där för att be bön. Fredagarna är nämligen en dag man kan jämföra med söndagar för oss ”kristna”. Klart man kan hitta lite mindre moskéer om man är nyfiken på deras religion och vill se insidan av dessa vackra byggnader. Vi var där så kort tid så vi nöjde oss med att besöka Hagia Sofia. Allvarligt talat så finns det enormt mycket att se och göra men jag tycker man ska ta det som det kommer. Oftast hittar man de bästa gatorna, bästa restaurangerna osv när du bara tar en promenad … okänd mark är oftast det som ger bäst utdelning. De typiska turistspotarna är ju sånt som man egentligen i förväg vet vad du får.  Du får trängas med 1000 andra Européer.

 

Hagia Sofia

Hagia Sofia

 

Hagia Sofia är en kyrka som är ombyggd till en Moské. Den är enormt vacker både från utsidan och insidan och det rekommenderas verkligen ett besök hit! Ett tips är att på vägen dit köpa med dig något att äta och någon törstsläckare då väntan kan variera på att få komma in. Lyckligtvis är det en fin park framför ingången där man kan chilla och äta lunch/frukost innan besöket.

Grand Bazaar

Grand Bazaar

Micke & Sarahs 8 (relativt) kort tips

  • Istanbul grand Bazaar – öppet alla dagar i veckan fram till 19:00 med undantag för söndagar och religiösa högtider. Det enda negativa jag kan säga om det här stället är att badrumsmöjligheterna inte direkt är toppen. Du blir lotsad till en bakgata med en liten liten dörr och bakom dörren finns ett hål i golvet. Men har du med handsprit så klarar nog även den mest svagmagade personen detta. Och det är absolut värt ett besök! Det finns oändligt mycket smyckesbutiker, mattor, lampbutiker, kryddor, mat och fik. Det är verkligen en upplevelse!
  • Blå Moskén – Detta vackra monument som reser sig ur Istanbul som ett enormt berg! Egentligen räcker det med att beskåda denna byggnad från utsidan då det by far är en av jordens vackraste! Jag kan verkligen inte betona hur häftig den här byggnaden är att se i verkligheten. Vi var som sagt aldrig in hela vägen utan nöjde oss med att stå på innegården, men ge detta tid! Sug in alla intryck och visa respekt mot de troende. Undvik fredagar!
  • Hamam – Egentligen kan ni nog söka upp vilket hamam som helst för det är inte så mycket hur inredningen ser ut som betyder något. Utan turkarnas relativt råa behandling av en. Vi var på Cemberlitas Hamam Istanbul och vi hade oturen att vara där en tisdag och lyckades tajma in besöket med hela den stadsdelens turkiska kvinnor. Så det var trångt och lite för hög ljudnivå för vår smak, men då man har något att jämföra med sen förr så tror jag ändå att det här är ett enormt bra alternativ. Vi var där relativt tidigt också, före middagen så försök att besöka ett hamam under dagtid eller senare på kvällen. Obs! Det här är inget för de blyga då du befinner dig i en stor sal med andra halvnakna av samma kön som du.
  • Hagia Sofia – Är inte alls dyrt att betala in sig och det är värt mödan. Nu var vi där under lågsäsong men trots det så tror jag inte det blir så trångt under rundvandringen då salarna är ENORMA. Här fanns betydligt bättre badrumsmöjligheter än på andra ställen också så det märktes att det är en turistspot! För invånare i Turkiet så tror jag absolut att Istanbul är ett sådant resmål turkarna bland annat gör för att besöka dessa heliga platser.
  • Cozy Pub & Restaurant – beläget på en relativt stor gata ”Divan Yolu Cd” med buss och spårvagnstrafik. Det som gör att den här restaurangen ens är med på listan är delvis dess trevliga personal och goda mat, men de har en terass längst upp där du har en spektakulär utsikt över blå moskén och hamnen! Så. Jävla. Underbart! Här är det perfekt att sitta om du vill ta det lite lugnt, då uteserveringen på nedervåningen kan bli rätt hektisk.
  • Sah bar – En liten långsmal bargata kan man nästan säga. Den ligger beläget emellan två hus och längst in på ”gatan” är själva baren. Det är genuint trevligt folk där och musiken är bra & i perfekt ljudnivå för att ryckas med men ändå att man kan prata med varandra. Är du ute efter ett bra uteliv där det inte är enormt mycket folk är detta stället för dig! Detta hang-out i lugnare delarna av Istanbul är precis vad man inte räknade med – och därför blir det så rätt!
  • Shoppingen – Undvik galleriorna och ta en promenad efter gatorna istället. Det är en helt annan personlighet längs dessa gator och du får en mer genuin upplevelse av staden. Se dock till att ha bra skor på er då det kan bli ett himla promenerande och det är en relativt backig stad med mycket kullersten. Du kan hitta smycken och kläder enormt billigt och i bra kvalitét. Jag hittade ett armband när vi var där som praktiskt taget fortfarande ser nytt ut.
  • Hamnen – när ni ändå besöker staden så är det kanske redan självklart att promenera ner till hamnen och äta god mat från havet eller svalka dig med en öl. Och vi rekommenderar att du också gör det! Bosporenbron som sammanbinder Europa med Asien är värd att se och maten får en annan smakupplevelse så nära vattnet.

 

Att poängtera i det här inlägget är att vi var i Istanbul 2014 och att saker och ting kan ha förändrats sedan vi såg staden. Så länge inte UD avråder från resor in i landet tycker vi att ett besök absolut är värt det! En annan sak – Enbart staden har ett invånarantal på över 15 miljoner! Och vi såg 1 del av staden. Så våra upplevelser osv är baserade på det område vi vistades i. Fortsätt att inspireras här på bloggen  –  har ni önskemål på resmål från oss? Kontakta oss så ska vi se vad vi kan göra. I maj väntas en resa till Tokyo och i Augusti har vi bokat Island. Så dessa resmål är på gång.

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply