Resor

Restips Jamaica

Jamaica är verkligen paradiset på jorden &  här är vår berättelse & erfarenheter vi drog på oss efter 3 veckor på Jamaicas västkust i Negril. Vi kommer försöka beskriva vår resa så gott det går och försöka ge tips om det är ett resmål ni funderar över.

Jamaica Negril

Jamaica Negril

I februari 2016 tog vi direktflyget till Jamaica för att stanna i 3 hela veckor. Resan vad dyr, Jamaica ÄR dyrt och vi lärde oss en hel del under våra veckor där. Låt oss säga såhär .. skulle vi åka igen kanske inte resan hade sett exakt likadan ut och vi hade kanske inte haft lika stora hål i plånböckerna. Fortsätt läsa om bästa resetipsen för Jamaica …

Följ oss gärna på Facebook där vi har lagt upp en hel del bilder från vår resa.

Vi bodde under vår vistelse på den västra sidan av ön i Negril. Vi valde det stället för att vi läste på rätt mycket före avresa och det stod verkligen ingenting negativt om den platsen. Man landar på flygplatsen i Montego Bay där många väljer att stanna under sin resa. Vi såg ju inte mycket då vi enbart åkte igenom den staden men det är mer en hamnstad där de lyxiga kryssningarna stannar till för en dagstur och i ärlighetens namn känner man inte av den ”typiska Jamaicanska vibben”. Det ska dock nämnas att från Montego bay tar det ca 2,5h att ta sig till Negril med förbeställd buss.

Klimatet är tropiskt men ändå varierande. Vi rekommenderar att om man beger sig ut till en främmande strand eller någon dagsutflykt – ta med ombyte då det helt utan förvarning komma en skur. Och vi kan inte tjata nog om att ni ska ge er ut och faktiskt göra något under dagarna. Ja badet är helt magiskt och vattnet är helt genomskinligt, för att inte tala om solnedgångarna och folket!

Men för att faktiskt få uppleva Jamaica måste man våga ge sig ut – kanske med hyrbil eller med en pålitlig chaufför (det är trots allt vänstertrafik). Vi var ju borta i 3 veckor så första veckan chillade vi mest vid hotellet och gav oss ut på kortare luncher på restauranger vi hört talats om och andra dagar åkte vi flera timmar bort för att rida barbacka ner till en helt tom strand och bada med hästarna. Magi! Vi hade läst mycket dåligt om taxi och körningar innan avfärd men vi hade inga dåliga upplevelser med chaufförerna. Vi kom helt enkelt överens om ett pris innan avfärd. Vi hittade vår chaufför via en snubbe på stranden och han körde oss alla veckor vi var där – vi ringde och han kom efter max 30 minuter. Och i jämförelse med priser hos andra taxibolag var det här ett riktigt FYND! Dessutom fick vi chansen att fråga ut honom om den Jamaicanska kulturen.

7 mile beach Negril Jamaica

7 mile beach Negril Jamaica

Micke & Sarahs 8 (relativt) korta tips

  • Tips 1 – Prata med lokalbefolkningen! Lär er och fråga om ställen som kanske inte är så sönderturistat! Hitta en chaufför som blir ER chaufför under tiden ni är här. Det är en jättebra början för att hitta guldkornen. De ”uppstyrda” turerna man kan köpa via bolagen är inte alls lika bra som de autentiska.
  • Tips 2 – Åk till 7 mile beach Negril och beställ in hummer och en flaska red stripes på Alfreds Ocean Place
  • Tips 3 – Om ni är ute efter en speciell smakupplevelse och för att inte tala om en speciell lunch i en unik trädgård där det flyger vilda kolibrier runt er så är Just Natural stället för er. Allting på menyn kommer från trädgården och är helt veganskt – med andra ord helt i tiden! Och väldigt gott!
  • Tips 4 – Hör er för om möjligheterna att åka till en ranch och rida barbacka ner till havet då det var den absolut bästa upplevelse vi hade under vår tid här. Det enda vi antagligen hade gjort annorlunda är att ha med oss en flaska vatten och kanske någon frukt då det blir enormt varmt på hästryggen på väg ner till havet. Och viktigast av allt – välj en ranch som faktiskt behandlar djuren bra!
  • Tips 5 – Ta en dagstur till Mystic Mountain (ja med ditt resebolag för det är absolut enklast i det här fallet) och åk Zipline genom djungeln! Under den här turen kan ni också gå genom en liten park och komma riktigt nära kolibrierna, ta en tur genom djungeln och lära er mer om naturen på Jamaica. Men det absolut bästa av allt – ni kan åka bob! Tyvärr så kostar det rätt mycket och det går inte att bara åka en gång! Bland det roligaste man kan göra och en miljard gånger roligare än någon karusell eftersom du gasar och bromsar på egen hand.
  • Tips 6 – Ys Falls underbara vattenfall och natur. Vi bokade denna tur ihop med åka båt på black river och se krokodiler och ett besök på Appleton rombryggeri men vi tror att en tur enbart till vattenfallen inte behöver kosta så mycket och i ärlighetens namn kan man skippa i alla fall Appleton om man inte brinner för sprit och sprittillverkning. Det sägs också att om man badar i Ys vattenfall blir man 10 år yngre.
  • Tips 7 – Ha mycket småsedlar på dig oavsett vart ni är och vad ni än gör. Jamaica är ett land som verkligen kräver dricks. Allt från busschaufförerna till guider. I vissa fall hamnade vi i situationer då man fick lämna 1 dollar i dricks för att vi inte hade mer smått på oss … och det är rätt pinsamt. Så håll er förberedda – och använd US dollar och inte Jamaicanska dollarn för det är knappt så dom själva använder den.
  • Tips 8 – Slutligen gällande de Bästa resetipsen för Jamaica vill vi tipsa om Rick´s Café! En annan fördel med att faktiskt bo i Negril och inte Montego Bay eftersom Rick´s ligger i Negril. Det är beläget på klippor ut mot havet och du har möjlighet att hoppa från olika höjder ner i vattnet, bada i poolen eller bara sitta och chilla och lyssna på livebandet som lirar Reggae. Det här stället är utnämnd till top 10 i världen bland bästa barerna – och vi förstår varför.

 

Jamaica sunset

Jamaica sunset  

Jamaica sunset

Jamaica sunset

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply