Resor

Restips Alanya

Vi tror nog att det är många av er som redan besökt Alanya, eller åtminstone Turkiet. Men trots det kände vi att vi kanske kunde lämna några goda tips & råd för er som ska dit igen. Vi har säkert missat massor med godbitar men det här är våra favoritaktiviteter.

Anna bor delvis i Turkiet & Sarah skulle vara helt Lost utan henne när hon är där!

Anna bor delvis i Turkiet & Sarah skulle vara helt Lost utan henne när hon är där!

Alanya är för oss – ett partyställe. En plats där man kan slappna av i solen på dagarna och släppa loss på dansgolvet på kvällarna.

Turkarna är experter på service och här är du verkligen alltid välkommen! Vi har alltid rest hit med syfte att lapa sol och festa under en veckas tid men vi upplever ändå att det är mycket barnfamiljer som reser hit och det kanske inte är superkonstigt då de har ett enormt utbud på barnanpassade hotell med olika underhållning osv i närområdet till stranden och/eller hotellet.

Vi rekommenderar ändå att om man vill resa till ett ställe för lugn och ro – välj ett annat resmål… förslagsvis i Turkiet men Alanya är i första hand ett partyställe! Det är också ett ställe med väldigt bra shopping så om du inte är kräsen på kopior så ta med dig ett par bekväma skor och ge dig ut på Ataturk-gatan och  go nuts! Det är kutym att lämna dricks på barer och restauranger och försök att ta er upp i bergen någon dag för utsiktens skull! Det kostar lite mer beroende på vart ni väljer att stanna men bara taxiresan upp gör det värt! Ni får en magisk utsikt över bukten och maten i Turkiet är över lag enormt bra! Vi har valt att lista 8 punkter längre ned med våra Resetips för Alanya. De kan säkert variera i smak från person till person, men det här är våra val ( :

Utsikt över AlanyaUtsikt över Alanya

Micke & Sarahs 8 (relativt) korta tips

  • Tips 1 – Låt dig inte luras! DU är inte speciell – även om Turkarna är f***ing experter på att få en att känna sig som det. Du kommer få höra fraser som ”Special price just for you” eller ”We normally don´t do this… ” osv. Men ni fattar poängen. Låt er inte luras av denna välsvarvade charm. Det är ett spel – ett spel som får en att må enormt jävla bra och det är det absolut inget fel med ( :
  • Tips 2 – Oavsett hur fancy du har valt att bo under din vistelse, sök upp en närliggande butik och införskaffa Bug Spray! Om du är ens lite rädd för kackerlackor så är du verkligen i ett land där det praktiskt taget kryllar av dom! När ni är ute på stranden eller på lokala restauranger/barer och behöver uppsöka husets faciliteter rekommenderas att ta en snabb koll på toan innan du gör det du ska. Ha gärna med dig en lojal vapendragare som kan skydda dig mot denna djävulska åkomma.
  • Tips 3 – PRUTA! Vissa butiker har verkligen äkta skinn på väskor och plånböcker men dom är få! Använd sunt förnuft, en väska i äkta skinn skulle inte kosta 30 TL utan kanske snarare 80-100 TL och därifrån kan man försöka jobba sig neråt. Säger säljaren 60 TL kan du räkna med en affär runt 40 TL. Dom kan visa attityd mot prutandet och bli irriterad, det betyder oftast att enbart att det fungerar.
  • Tips 4 – Turkish breakfast I bergen ovanför själva stan med spektakulär utsikt! Restaurangtips -> Manzara. Ditt hotell kan antagligen ordna med transport.
  • Tips 5 – När man spenderat en kväll på bargatan kan man räkna med att taxichaufförerna kör med fulspel på priserna. Kom därför överens med er chaufför innan ni ens hoppar in i bilen. Antingen fast pris eller taxameter. Bestäms inget pris före kan chauffören hävda att en tur på 10 min kostar dubbelt så mycket som den egentligen gör och då kan de dra anledningar som att ”det är kväll och då kostar det mer …” – Do not fall for this! Det finns fler taxibilar än 1 så gå då vidare till nästa bara.
  • Tips 6 – Använd Turkisk Lira och INTE EURO! Det är absolut vanligast att de prissätter efter sin egen valuta även om de tar Euro. Men du tjänar oftast mer på att använda den lokala valutan och också på att ta ut pengar på plats. Det kan räcka med att ta ut ca 500 SEK hemma för att ha en säkerhet på vägen fram till hotellet men resten av tiden finns det ATMs att ta ut pengar på lite överallt. Det här är också ett bra sätt att undvika att ha mycket kontanter på sig då rånrisken kan vara relativt hög i vissa områden.
  • Tips 7 – Meze Grill som ligger på Ataturk-gatan. Galet god mat och trevlig personal! Såklart kommer ni hitta era favoritställen, men detta är en godbit både dagtid och på kvällarna. Elite kan ni skippa. Det är ett klassiskt tips men vi har känt oss besvikna på maten med tanke på prissättningen varje gång vi varit där. Det är helt enkelt inte värt priset. Det är dessutom alltid mycket folk där – så vill man ha lite lugnare tycker vi att ni ska köra på Meze.
  • Tips 8 – Hotel Alaaddin Beach Alanya på Cleopatra-Stranden. Även om du inte är hotellgäst är du som är över 18 år välkommen vid poolen så länge du köper något från baren eller äter något i restaurangen. Det är alltså inga barn vid den här poolen och det är helt i vår Melodi då våra dagar gärna får vara lugn eftersom det är fullt ös på kvällarna. Dessutom ligger hotellet precis på stranden så du har möjlighet att bada i havet och sen promenera upp till poolen igen. Det bästa av två världar då det nästan alltid råder delade meningar om hav eller pool i ett sällskap.

Vi skulle kunna räkna upp massor med Resetips för Alanya då det här har varit vårt mest aktiva val när vi vill ha 1 veckas solsemester. Däremot kan vi också säga att Turkiet är ett sådant resmål att du vet vad du får redan före du anländer … Det är rätt mycket tjat från försäljare efter gatorna (det har dock lugnat sig enormt!) och det är enormt vackert på sina håll men ingenting är egentligen ”nytt”. Det är ett säkert kort om du vill ha en avslappnad men enormt rolig vecka. Vi slänger in ett sista tips trots att vi vanligen kör på klassiska åttan – och det är Dimcay som ligger en bit upp i bergen. Dit åker även turkarna på de varmaste dagarna då det är galet kallt i vattnet som rinner ner direkt från bergen i denna Tourist spot! Det är som en enda stor restaurang med olika badmöjligheter och alla sittplatser är beläget i skuggan. Här erbjuder dom också turkisk frukost och utsikten är inte superpjåkig även om den såklart kunde vart bättre. Försök få ut det mesta ni kan av tiden här och kom ihåg att Alanya är stort så vill ni ha miljöombyte kan man bara byta strand en dag och få en helt annan upplevelse.

Såhär sliten kan man vara efter ett par dagar i Alanya

Såhär sliten kan man vara efter ett par dagar i Alanya.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply